Германия се разделя с дизеловите автомобили?

Германия се разделя с дизеловите автомобили?Германия се разделя с дизеловите автомобили?

Все по-малко германци купуват автомобили с дизелов двигател. Това сочат актуалните статистики. Спадът се усеща както при продажбите на нови коли, така и при автомобилите втора ръка. Защо? Разделя ли се Германия с дизела?

Тенденцията, която експертите прогнозираха още през 2015 след дизеловия скандал с Фолксваген, става все по-очевидна: в Германия търсенето на нови и стари автомобили с дизелов двигател намалява. Това става ясно както от статистическите данни, така и от допитвания до търговците на леки коли.

Така например през май 2017 продажбите на такива автомобили са спаднали с 6% в сравнение с май 2016. При това май беше един от най-успешните месеци за германския автомобилен пазар, който е и най-големият в Европа: като цяло продажбите на нови автомобили са скочили с 13 процента в сравнение с месец май 2016 година.

Редакцията препоръчва.

Разреден дизел. И кой е виновен?

Някои африкански страни вече отказват да внасят разредено дизелово гориво от Европа. Възмущението им обаче е малко театрално, защото и самите те са длъжници, смята Томас Мандлмайер. (08.05.2017)

Германците са луди по.

Те са точни и обичат реда: по света германците са известни най-вече с тези две свои качества. Най-голямата им страст обаче е друга. Ефим Шуман ѝ посвещава този текст: (02.05.2017)

Превъртането на километража — бизнес за милиарди.

Много собственици на атомобили манипулират данните за пробега на автомобила, преди да го обявят за продажба. Технически това е лесно изпълнимо, но е незаконно. (19.04.2017)

VW: загуби и словесна еквилибристика.

Концернът «Фолксваген» заделя 6,7 милиарда евро за последиците от скандала с манипулираните екологични тестове. Затова пък сега смята да се покаже пред света в по-хубава светлина — с помощта на. един нов план. (31.10.2015)

Дизелът в Германия е по-изгоден.

Не само частни лица, но и фирмите започват да се отказват от изобретената в Германия дизелова техонолгия. Доскоро три четвърти от закупените от юридически лица автомобили бяха с дизелови двигатели. Освен че дизелът в Германия е по-евтин от бензина, покупката на автомобил с дизелов двигател позволява на собствениците да ползват данъчни облекчения. Така например 75,8% от закупените между януари и април 2015 година фирмени автомобили са били дизелови. Година по-късно този дял намаля до 72,8 процента, а сега спадна до 68,4 процента. Тези данни бяха публикувани в началото на тази седмица от директора на Центъра за автомобилни изследвания към университета Дуисбург-Есен проф. Фердинанд Дуденхьофер. Той стига до заключението, че германските фирми постепенно започват да търсят алтернатива на дизела. «Въпреки че две трети от новорегистрираните фирмени автомобили все още са с дизелови двигатели, се забелязва тенденция към спад на продажбите на такива коли», казва експертът.

Още по-ясно тази тенденция усещат продавачите на автомобили втора ръка. Във втората половина на месец май тази година 730 търговци на употребявани автомобили взеха участие в специализирана анкета на маркетинговия институт DAT (Deutsche Automobil Treuhand). 58 процента от участниците признават, че са принудени да продават своите стари дизелови автомобили с необичайно големи отстъпки. Като цяло след тригодишна експлоатация на един дизелов автомобил, цената му пада до 55,4 процента от първоначалната продажна цена.

Причината за намалялото търсене на дизелови автомобил се корени в скандала с Фолксваген: през 2015 стана ясно, че години наред концернът е вграждал в автомобилите специален софтуер, който автоматично занижава показателите за изхвърляните в атмосферата вредни газове. А покрай това в Германия отново се разгоря дискусията за вредите, нанасяни на околната среда от дизеловата технология.

«Запазете спокойствие!»

Противниците на дизела твърдят, че азотният диоксид, изхвърлян от дизеловите двигатели, е особено вреден не само за околната среда, но и за човека. Затова някои големи германски градове възнамеряват да последват Щутгарт и да въведат забрана за движение на дизелови автомобил в градските центрове при неблагоприятна екологична обстановка. Тази грозяща забрана също е сред причините, поради които частните и юридическите лица започват да избягват покупката на дизелови автомобили. Много от германските градове не са взели окончателно решение, защото планираните забрани са съмнителни от юридическа гледна точка, казват от германския автомобилен клуб ADAC. В едно интервю изпълнителният директор на ADAC Александер Мьолер призовава германските собственици на дизелови автомобили «да запазят спокойствие и да не бързат да продават своите коли». Близкото бъдеще ще покаже дали търсенето на дизелови автомобили в Германия ще продължи да намалява.

Разгледайте и нашата галерия за култовите германски автомобили: